Archief
- Debat 'Komt er nog wat van?' - Parooltheater Amsterdam 29 oktober 2008
Duurzaamheid is een van de leidende begrippen bij het opstellen van de nieuwe Structuurvisie voor Amsterdam. Hoe de duurzaamheid er bovengronds uitziet weten we wel zo ongeveer. Dat er voor duurzaamheid ook veel onder de grond kan en moet gebeuren, is nauwelijks bekend en nog minder bemind. De discussie ging over structuur bovengronds en ondergronds. De ondergrond is letterlijk en figuurlijk de drager van de Structuurvisie. Welke ideeen zij er en welk beroep wordt gedaan op de ondergrond? Welke infrastructuur en welke activiteiten gaan de komende decennia sowieso onder de grond en welke nooit? Is het plan van AMFORA en Strukton realistisch en krijgt dit een plaats in de Structuurvisie?
Paneldeelnemers Ton Bossink (projectleider Structuurvisie), Frans Taselaar (geoloog/ingenieur), Chris Westra (directeur We@Sea, lid Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling) bespraken de zin en onzin van het ondergronds bouwen. Gebeurt er wel meer dan genoeg? En wie gaat dat allemaal betalen? De zaal filosofeert mee. Dwarskijker, meeloper, moerasploeger, doordouwer, sloper, beschouwer, toeschouwer of schreeuwlelijk: iedereen was van harte welkom. Gespreksleider: Ineke Teymant (stadssociologe UvA).
- Bosatlas van Ondergronds Nederland, samenstelling hoofdstuk over Amsterdam 2009
- Debat 'Pissebedden redden Amsterdam', Parooltheater Amsterdam december 2011
Wie gaat er winnen, het pissebed of het beton? De stichting Amsterdam Ondergronds organiseerde een debat over het gevecht om de ondergrond. De plannen voor ondergrondse bouwprojecten lijken onbegrensd - metrolijnen, winkels, musea, parkeergarages en fietsenkelders, alles moet tegenwoordig onder de grond. Maar hebben wij die ondergrond niet veel harder nodig voor een biodivers leven in de stad? Een gezond leven in de stad begint met een gezonde voedingsbodem onder de stad. Stelling van de stichting Amsterdam Ondergronds: de gemeente schrijft een Structuurvisie voor de ontwikkeling van Amsterdam zonder enige visie op de ondergrond. Zij acht het de hoogste tijd dat u zich verdiept in de levende onderwereld en het dilemma tussen beschermen van onze bodem of onbeperkt ondergronds bouwen.
Gasten waren: Remco Daalder (stadsecoloog bij de dienst Ruimtelijke Ordening), Sandra Konijn (biologe, expert biodiversiteit), Bas Obladen (Strukton, specialist ondergronds bouwen).
Gespreksleider was Ineke Teijmant (stadssociologe UvA).
Voor de Bosatlas van Ondergronds Nederland (Noordhoff Uitgevers, 2009) stelde de stichting Amsterdam Ondergronds het hoofdstuk over de Stedelijke Ondergrond samen. Hierin komen aan de orde ondergrondse vervoersstromen, ondergronds ruimtegebruik, ondergrondse netwerken, bodem en water, en de archeologie van Amsterdam.
'Een reis door de tijd onder Amsterdam', een film over ondergronds bouwen in Amsterdam door de eeuwen heenTekst & stem: Willem de Ridder
Idee & eindredactie: Merel Ligtelijn
Producent: Centrum voor Ondergronds Bouwen
Regie: Movie-Mento Video
VIDEO: Een reis door de tijd in Amsterdam